2006 Maximin Grünhäuser Abtsberg Riesling Auslese 45 Maximin Grünhaus, Mosel-Saar-Ruwer (0,75l)

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Inhalt: 0.75 l (65,33 € * / 1 l)

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Beschreibung

Der Wein der Äbte der Abtei Sankt Maximin umfasst rund 14 ha Rebfläche und ist zum Teil seit über 1000 Jahren mit Reben bepflanzt. Sein Untergrund besteht aus blauem Devonschiefer, die runde Kuppe dreht von Südost bis Südwest und er erreicht eine Hangneigung von bis zu 70 %. Die Weine des Abtsbergs zeichnen sich durch eine fein strukturierte, subtile Mineralität, rassige Säure, viel Frucht, Körper und Spiel aus. Sie gehören zu den langlebigsten Rieslingweinen des Anbaugebietes.

Weingut Grünhaus

Auszeichnung
92 / 100

Robert Parker's Wine Advocate - 2006 Maximin Grünhäuser Abtsberg Riesling Auslese 45, Maximin Grünhaus


The 2006 Maximin Grunhauser Abtsberg Riesling Auslese Fuder #45 was singled out for separate bottling as the clearest, most expressive lot of Abtsberg - although, surprisingly, it represents the last day of harvest - and that was a wise choice. Pure white peach aromatics are joined by grapefruit and sage flower of an intensity that calls to mind Scheurebe. This displays the juiciness, clarity, elegance, and mineral nuance that one expects from a great Grunhaus wine. How was all this still out there at such a late date? In any event, it also confirms Kramls contention that sufficient ripeness was the critical issue for these sites this year, and that the longer they waited, the riper and more expressive the fruit would prove ... other things being equal, which of course in a vintage this difficult they seldom were! And Kraml points out that the rigor of selection also had to increase as time went on, with this representing the apex of that process. Clear, refreshing, full of intricate citrus, white peach, nut oil, herb, and mineral interplay in the finish but without being at all loud, and possessed of levity and delicacy reminiscent of the great Middle Mosel wines of the vintage, this will serve as a benchmark for what was possible in the Ruwer in 2006. Incidentally, Kraml is convinced that this sort of quality was only possible thanks in part to spontaneous fermentation, which he permitted to proceed with certain lots this year. Expect to be able to hold this wine for 25-30 years. - David Schildknecht, Okt. 2008
89 / 100
88 / 100
Details
Jahrgang: 2006
Herkunftsland: Deutschland
Region: Mosel-Saar-Ruwer
Lage: Abtsberg
VDP Klassifizierung: VDP. Grosse Lage
Prädikatsstufe: Auslese
Rebsorte: Riesling
Volumen: 0,75l
Farbe: Weiß
Geschmack: süß
Alkohol: 8% Vol.
Provenienz: Ex Weingut
Kennzeichnung: enthält Sulfite
Abfüller:Weingut Maximin Grünhaus, Maximin Grünhaus 1, 54318 Mertesdorf, Deutschland
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